top of page

Alexandra Fraser & Sien Godderis. project 35

datum. 27.01 - 03.03.2024

locatie. antwerpen - remy - westkaai 71 / kattendijkdok 

type. schilderkunst & sculpturen

foto'skunstenaars

kataloog. KLIK HIER

Alexandra Fraser

Alexandra Fraser presenteert een serie schilderijen en tekeningen waarin zij de vrouwelijke vorm onderzoekt. Het fragiele lichaam is ons bestaansmiddel, een glorieuze en complexe machine gevangen en vervormd in ruimtes waar ze niet kunnen ademen.

 

Deze intieme portretten houden het midden tussen het persoonlijke en het politieke en zijn een viering van het vrouw-zijn en de solidariteit tussen de onderwerpen. Tegelijkertijd geven ze de ongemakkelijke dissonantie weer tussen de ervaring van het leven in een lichaam en de positie van dat lichaam in de maatschappij. In sommige gevallen werd aan de geportretteerden gevraagd om hun eigen vlees te vervormen en een onconventionele, ongemakkelijke weergave van zichzelf te geven. Andere schilderijen verkennen dan weer het gevoel gevangen te zitten, refererend aan mythologische sirenen en de demonisering van vrouwelijk schoon.

 

Omdat de vrouwelijke vorm door de kunstgeschiedenis heen is gevierd als object, zijn de subjectieve ervaringen van de vrouwen in deze lichamen geminimaliseerd; het anatomische wonder is een val geworden.

Sien Godderis

Sien Godderis (1979, Deinze) vertrekt vanuit een fascinatie voor het imperfecte.

Dit situeert zich op niveau van materiaalgebruik en opbouw, maar ook gevoelsmatig en qua onderwerp komt het imperfecte en een bijhorende kwetsbaarheid tot uiting.

Godderis maakt onderdelen, breekt onderdelen en assembleert bewust met zichtbare montagetechnieken.

Het zichtbaar laten van breuken, het ondersteunen van wankele poses en het samenstellen van onderdelen gebeurt met een duidelijk uitgangspunt. Het is een bewuste actie, waarbij de schade en de herstellingen de identiteit van de sculptuur mee bepalen.

Zij stelt daarmee haar voorgenomen intenties in vraag en confronteert de toeschouwer om samen uit een vooropgestelde comfortzone te treden.

 

Sien Godderis studeerde af in de Stedelijke academie van Brugge, daarna in Antwerpen als restaurator van schilderijen. 

Het materiële verval en het romantische, narratieve verhaal errond heeft Godderis altijd sterk aangesproken. Haar atelier vormt hierin een deelverhaal waarbij ze een vrije omgeving creëert om te experimenteren met structuren en vormen.

Voor meer informatie of een afspraak: info@ellenwezenbeek.com

 

Adres: Kattendijkdok - Westkaai 71, 2000 Antwerpen, België

Meer informatie www.remy-wezenbeek.com

bottom of page