top of page

Tom Andries. project 29

datum. 24.02 - 26.03.2023  

locatie. antwerpen - remy - westkaai 71 / kattendijkdok - te bezichtigen tijdens de kantooruren

type. grafisch werk

foto. tom andries

cataloog en prijzen. Klik hier

Tom Andries (Leuven, 1969) is een Belgisch multidisciplinair ontwerper en hedendaags kunstenaar. In zijn conceptueel gedreven kunst abstraheert hij de typografische vorm, waarbij hij zuivere vormen achterlaat die direct op doek worden geschilderd.

 

Gefascineerd door minimalisme ontdekt Tom de essentie (wat essentieel is en wat niet) en laat het onnodige achter zich. Hij laat zich inspireren door design en architectuur uit het midden van de eeuw en de vroegmodernistische schilderkunst.

Zijn werk weerspiegelt een voortdurende zoektocht naar het pure, expressieve geschilderde gebaar; zij het binnen een gestructureerd kader. Meestal monochroom, brengen de werken een buitengewoon gevoel van natuurlijke spontaniteit over.

Het grootste deel van zijn werk bestaat uit een reeks voortreffelijke abstracten die rechtstreeks op canvas zijn geschilderd. Hij gebruikt het volledige gebied en bedekt het oppervlak van rand tot rand met complexe typografische iteraties en abstracties. Beginnend met een vast raster, onderzoekt hij in detail contrastrijke minimalistische abstractie getemperd met vorm en vorm.

Hij werkt vaak in zwart op wit en gebruikt optisch en doelbewust curve-lineaire en hoekige lijncomposities om tastbare diepte aan een plat oppervlak toe te voegen. Met een basismix van acryl, Oost-Indische inkt en roet heeft hij zijn eigen verfmedium ontwikkeld, dat wanneer aangebracht op een ruw, gestructureerd materiaal of een glad, licht oppervlak het werk verrassend veel diepte geeft.

 

Tom studeerde grafisch ontwerp, reclame en typografie aan de MAD-faculteit in Hasselt, België, en werd begeleid door de opvoeder en letterontwerper Luk Mestdagh. Na het verlaten van de universiteit begon hij zijn carrière in grafisch ontwerp en branding, waarbij hij de kneepjes van het vak uit de eerste hand leerde van creatief directeur Jeremy Dawkins. 5 jaar later werd Tom Creative Director van Redstar Design Antwerp (een WWP-bedrijf). Tom is altijd de aanstichter geweest van originele concepten, waarbij hij de wetten van de traditie uitdaagde. Bij Redstar creëerde hij de iconische 'A'-identiteit voor de stad Antwerpen, wat een doorbraak betekende in de wereld van Belgisch design. In 2007 richtte hij Today op, een strategisch ontwerpbureau met een duidelijke focus op het creëren en ontwikkelen van toekomstbestendige identiteiten en merken. In 2019 werd hij Creative Partner van Onlyhumans, een Belgische communicatiegroep gevestigd in Antwerpen met kantoren in Brussel, Gent en Mechelen.

OPENINGSWEEKEND

Vrijdag en zaterdag 24-25 februari 2023

ARTIST TALK met Stijn Coppejans (Coppejans Galerij)

Donderdag 9 maart 2023 - Deuren vanaf 19:30u

Schrijf in via info@ellenwezenbeek.com

https://www.ukkelberrifun.be/event-details/tom-andries-artist-talk-met-stijn-coppejans-remy-wezenbeek

KIJKDAGEN

Zaterdag en zondag 11-12 maart 2023

FINISSAGE 

Zondag 26 maart 2023

RW uitnodiging TA 210x99.jpg
bottom of page